USLUGA “POMOĆ U KUĆI”

Usluga "Pomoć u kući"

Usluga je licencirana krajem 2020. godine i pruža se na teritoriji opštine Ivanjica od 01.02.2021. godine.

Namenjena je deci, mladim, odraslim i starim licima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

Svrha Pomoći u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet života.

Aktivnosti usluge su usmerene ka održanju i unapređenju kvaliteta života korisnika, pa se aktivnosti usluge prilagođavaju individualnim potrebama svakog korisnika. Planirane aktivnosti mogu se dopunjavati i prilagođavati potrebama korisnika u određenom vremenskom periodu i u skladu sa specifičnostima lokalne zajednice. Obuhvataju:

• održavanje lične higijene korisnika,
  • menjanje ličnog i posteljnog rublja,
  • pripremu toplih napitaka i brzih jela,
  • pomoć pri uzimanju obroka,
  • izvođenje u kraće šetnje,
  • nabavka namirnica, lekova, uplata računa i sl. (sredstvima korisnika i dr.),
  • održavanje higijene prostora u kojima korisnik živi (čišćenje, brisanje prašine, pranje sudova),
  • peglanje manjih količina ličnog veša,
  • kontrola vitalnih funkcija (merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi),
  • praćenje bolesnika na lekarski pregled i saradnja sa rodbinom ili komšijama korisnika,
  • pomoć u nabavljanju i uzimanju propisanih lekova,
  • pomoć u obavljanju propisanih lakših telesnih vežbi,
  • obilazak i socijalni kontakti,
  • čuvanje/nadzor, praćenje zdravlja i dobrobit korisnika, uključujući posmatranje, izveštavanje i evidentiranje promena u telesnom i mentalnom funkcionisanju,
  • pomoć ili podsticanje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kriterijumi za prijem korisnika:

1. Godine starosti
  2. Zdravstveno stanje
  3. Socijalni status
  4. Prebivalište
  5. Potrebe korisnika
  6. Kapaciteti Pružaoca usluge
  7. Osnov za prijem

Prioritet pri prijemu imaju korisnici koji žive sami i nemaju obezbeđenu porodičnu ili sredinsku pomoć i podršku, a zbog svog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti na odgovarajući način da zadovolje osnovne potrebe.